Main Menu

КУД ПОЛЕТ

KUD „Polet“ Veliko Laole

Kulturno umetničko društvo u Velikom Laolu osnovano je još daleke 1938 godine ali sa aktivnijim radom započelo se po završetku drugog svetskog rata negde u leto 1945 godine gde je omladina Laola tada i tako iskazivala radosti slobode igrajući najradije dramski repertoar istoriske podloge: „Hajduk Stanko“, „Hasanaginica“ i sl. kao i igrajući narodna kola i pesme na tadašnjoj bini starog doma kulture. Kažu da nikada nije bilo dovoljno mesta u sali da primi sve zainteresovane.

Danas, zgrada doma kulture nalazi se u samom centru sela, a prima oko 900 posetilaca, gde se održavaju razne priredbe a i kncerti gde se naravno KUD javlja kao glavni nosilac organizacije.
U toj zgradi se odvija i rad KUD „POLET“. Članovi mogu da budu svih uzrasta a najviše ih je iz osnovne škole dok osnovni kostur KUD-a čine folklorna i dramska sekcija meštana Velikog Laola.

Dramska sekcija je od 1977 god do današnjih dana kontinuirano radila celovečernje i dr. predstave od kojih se mogu pomenuti: Hasanaginica, Zona Zamfirova, Stojanka majka Knežopoljka, Pokondirena tikva, Banović Strahinja i brojne monodrame, jednočinke, anegdote, šaljive prikaze, zdravice a i brojne narodne običaje. Na sadašnjem repertoaru nalaze se predstave „Stan za izdavanje“ , „Gospodja ministarka“ i kao najveći hit „Audicija“. Recitovanje i recitali su takodje jedan od rado izvodjenih tačaka a rezulteti su obeleženi raznim priznanjima i nagradama.

KUD „POLET“ ima i dosta iskustva u organizaciji raznih izložbi ručnih radova, fotografija, priloga iz istorijskog muzeja kao i starih zaboravljenih predmeta iz domaćinstva.

Grupe pevača kao i pojedinci reprezentuju i stare i nove milozvučne stihove svih vrsta. Tu treba izdvojiti pevačku grupu „7+8“ koja je na raznim medjuopštiskim kulturnim manifestacijama već dugo godina sa stalnim ubacivanjem mladjih snaga.

Ponos kako drugih društava tako i Poleta svakako je folklorna sekcija koja broji oko 50 članova raznih uzrasta i kategorija čiji sadašnji repertoar se sastoji u izvodjenju desetak raznih spletova iz svih krajeva Srbije, Crne Gore , Kosova i Makedonije. Tu svakako treba istaći da folklorcima je vrlo bitno da usklade nošnje sa igrama odredjenog područja i vremena. Originalne nošnje su njihov skup ukrasa a i kopije su vrlo uspešne na čemu im treba odati veliko priznanje.

Iz svega ovog se vidi da KUD „POLET“ neguje etno kulturu srpskog naroda u navedenim varijantama (ranije svih naroda bivše Jugoslavije) ali i savremene oblike kulturnog stvaralaštva i izražavanja samim tim vidi se i cilj koji je očuvati tradiciju, negovati svoje poreklo i ljubav prema precima. Pored toga rado se pokazuju i stvaralaštva drugih naroda i narodnosti naše domovine ali i običaje stranih kultura.

Koliko su uspešni u ovome najbilje je ocenti kada se pogledaju uživo a pravi ugodjaj je u privatnom druženju sa članovima KUD_a „POLET“.